Tips och råd kring heltäckningsmattor

Genom att lägga en heltäckningsmatta i sitt rum får man förutom ett mjukt och varmt golv att gå på även ett behagligt ljud i rummet, det vill säga eventuella ekon försvinner och buller dämpas. Rummet får en snygg och läcker karaktär med en heltäckningsmatta och kan kännas betydligt mer bekvämt och lyxigt än till exempel parkettgolv. Det finns undersökningar som visar att heltäckningsmattor med textilt golv som upplevs varmt har lägre inomhustemperatur utan att den upplevda temperaturen känns lägre. Detta i sin tur kan i förlängningen ge en lägre uppvärmningskostnad.

Det behöver inte alls vara svårt att lägga heltäckningsmattor i ditt nya hus. Det krävs ofta inget eller minimalt med underarbete för att lägga in mattan, vilket gör att man kan med bara små medel förändra ett rums karaktär. Det man kanske inte tänker på som är bra är att ett rum med en heltäckningsmatta har en lägre andel dammpartiklar i luften än ett rum som har ett hårt golv. Detta beror främst på att en heltäckningsmatta binder dammet och stoppar dammet från att virvla runt i rummet. Det är mycket praktiskt då det sedan är dags för städning så dammsuger man upp dammet från mattan.

Syntetfiber av hög kvalitet

Moderna heltäckningsmattor tillverkas idag i syntetfibrer av hög kvalitet som är antistatbehandlade som gör att smuts och damm lätt går att dammsuga och fläckar lätt ska gå bort. Syntetmaterial är helt luddfria och släpper inte heller ifrån sig något damm, så myten om att dessa mattor skulle vara ohygieniska samt allergiframkallande stämmer inte. Värt att tänka på när man ska lägga sin heltäckningsmatta är att man bör lägga på omkring 5 cm åt varje håll på mattan som skärsmån när du beställer din heltäckningsmatta. Se även till att golvet är fritt från damm och rent innan du lägger din heltäckningsmatta!

Skötselråd för heltäckningsmattor

Tänk på att dammsuga regelbundet, intorkade fläckar är oftast svårare att få bort och för att få bort de bör man behandla det direkt för att få bästa resultat. Vattenlösliga fläckar bör i första hand sugas upp med en disktrasa, därefter testa gärna med ljummet vatten och diskmedel för att lösa upp fläcken. Skölj sedan genom att badda ordentligt med en fuktig disktrasa. För att tvätta av hela mattan kan man enkelt tvätta den med en så kallad estraktionsmaskin/mattvätt, dessa maskiner går oftast att hyra hos en färghandel eller kemtvätt, alternativt anlita en firma som tvättar mattan åt dig.

7 Aug 2017