Tre saker du bör göra för att undvika stopp i avloppet

Stopp i avloppet är något frustrerande, som vi helst vill undvika. Man kan faktiskt förebygga avloppsstopp, genom att tänka sig för vad det är man spolar ner.

När det har blivit stopp i vasken eller handfatet, och det bubblar när vattnet åker ner i en liten virvel, då vet man att något sitter där och hindrar passagen. Man kan ta en avloppsrensare, en sådan där gummimojäng med skaft på, och försöka mocka bort lite smuts. I handfatet kan man då få upp mögelkolonier, avlagringar av fett, hårstrån och annat smått och gott som har fastnat i röret. En rensvajer kan också fungera. Sedan kan man spola med hett vatten. Det finns kemikalier att använda också, men många vill helst undvika sådana medel. Man kan försöka rensa vattenlåset, men om inget hjälper får man ringa en firma för avloppsservice, som kommer ut med riktig utrustning för att spola hetvatten i rörledningen. De har också en kamera, som kan upptäcka eventuella fel inuti rören. Men hur undviker man att avloppsstoppet uppstår?

Inga matrester i vasken

Regel nummer ett är att undvika att få ner en massa skräp i köksvasken. I köket kan det hamna både stekflott och andra matrester i vaskhon. Särskilt fett vill gärna fastna på avloppsrörens insida. Häll därför stekflottet i ett kärl, som får stå och svalna, och kasta sedan det stelnade fettet i matavfallet. Kaffesump, överblivet ris i grytan, tallrikarnas matrester, med mera, ska också kastas i soporna. Spola också en liten stund med hett vatten lite då och då, särskilt om du exempelvis har diskat ur feta såser.

I badrummet blir det lätt stopp

Regel nummer två är att inte spola ner tops, tandtråd, tamponger eller bomullstussar i toaletten. Det ska kastas i en särskild sophink. Ofta spolar vi ner en massa skräp av ren lättja. Lär också barnen att de hellre ska slänga saker i avfallet än att spola ner dem. Regel nummer tre är att rensa både golvbrunnar och vattenlås med jämna mellanrum för att få bort hårbollar och avlagringar. Att direkt torka bort synlig smuts eller hår med ett papper sparar också avloppet. Är olyckan framme, finns det givetvis hjälp att få, och du kan få snabb service om det skulle behövas. Men det är ganska enkelt att handla förebyggande, så att man inte slarvar med avloppet. Håll rören fräscha, så slipper du ringa avloppsakuten.

4 Mar 2020