Trygg och säker el hemma installerad av elektriker.

Mindre eljobb, som att byta sladd i en lampa, kan man göra själv. Men vill man t.ex. installera el på en vind ska man anlita elektriker. Felaktiga installationer kan vara livsfarliga.

Visst kan man ibland tänka att det inte skulle vara så svårt att dra lite nya ledningar, kanske sätta upp nya väggkontakter, eller varför inte nya ljuskontakter i taket. Man kanske har ett nyrenoverat rum eller en isolerad vind där man vill dra ny el. Även om det är frestande att själv försöka ska man låta bli och istället anlita en fackman, som är certifierad. Vill du installera en strömbrytare till adventsljusstaken, är det i regel inga problem, förutsatt att du vet vad du gör. Men så fort det handlar om större installationer ska man inte ge sig på det själv.

En man som är glad

Uppdatering kring lagar och regler kring elinstallation

En elektriker har kunskap om nya regler och förordningar kring el och elinstallationer. Det borgar för en både säker och laglig installation. Har du t.ex. planer på att renovera ditt hus är det en bra idé att kontakta en el-firma innan för rådgivning om hur och var ny el ska dras, vad som gäller och vad man ska tänka på. Vi rekommenderar en elektriker i åkersberga. Det är alltid enklare att göra rätt från början än att behöva ändra eller bygga om senare. Man kan också få hjälp att optimera sin bostad energimässigt och miljömässigt och i samråd med en erfaren elfirma. De kan hjälpa dig som har gjort åtgärder för att spara energi och att kontrollera effekten av dem.

Vanliga fel som kan vara livsfarliga

Låt exempelvis inte en snickare installera el under en renovering, det kan leda till olyckor både vid installation och senare vid användning. Ett annat vanligt fel är att använda ojordade kontakter till jordade sladdar. Då kan det vara så att säkringen inte löser ut och till exempel brödrosten kan bli strömförande. Oventilerade spotlights är en risk för brand. Vitvaror som inte är kopplade på rätt sätt är också ett problem och kan fatta eld. Just vitvaror som ibland kopplas in av leverantörens egna installatörer, står för många bränder. Använd en certifierad montör istället. Om det uppstår ett akut elfel, har många elfirmor jour och kan rycka ut snabbt, så man ska inte in och mixtra själv. Man undviker många av sådana fallgropar om eljobbet görs av någon som är behörig enligt Elsäkerhetsverkets krav.

17 Apr 2020