Tujor – formbara, funktionella och fantastiska

Tujor är mycket omtyckta i den svenska trädgården. Och det syns i deras antal. De kan användas både som häck eller som dekorativa solitärer. Inte så konstigt att de blivit så populära.

Tujan har länge varit en omtyckt klassiker i våra trädgårdar. Kanske beror det på att den är så mångfacetterad? Den kan användas både som en vacker solitär, i grupper eller som häckväxt. Det finns ju dessutom många olika sorter att välja bland. Columna är en perfekt variant om man älskar att formklippa sina växter. Är man ute efter mer lågväxande sorter passar de lite mindre Tiny Tim och Little Giant bra. Pelartuja är ett bra val om man vill ha en pelarformad variant, vilket ju hörs på namnet. Och inte att förglömma, de klassiska Smaragd och Brabant. De sista två är förmodligen de som passar allra bäst som häckväxter.

Tujor är den perfekta häckväxten

Vill man ha en tät och fin häck är tujor verkligen ett utmärkt val. Framförallt just Smaragd eller Brabant. De kan bli både riktigt höga och breda. Brabanten växer dessutom snabbt. Det är ett plus för den som känner sig lite otålig, men inte vill lägga så mycket pengar på plantor som redan har en tilltagen höjd. Dessa är ju nämligen alltid dyrare. Ett plus med tujor är att de är vintergröna, vilket gör att insynsskyddet håller året om. Förutom att de såklart även är lika vackra att titta på oavsett årstid. Att investera i tujor är ett val man inte ångrar!

16 Dec 2021