Vad betyder erforderlig uppvärmning?

Vad betyder erforderlig uppvärmning? I samband med att man läser ett hyresavtal så kan man störta på frasen erforderlig uppvärmning. Frågan är vad detta egentligen betyder? Vi tänkte titta lite närmare på detta samt ge några goda råd längs vägen kring hur man ska tolka ett hyresavtal.

Om man ser att det står erforderlig uppvärmning i ett hyresavtal så innebär detta att hyresvärden - mot en fast avgift inkluderad i hyran - kommer att se till att det finns värme i lägenheten eller lokalen man hyr.

Detsamma kan gälla för exempelvis bredband eller för varmvatten - hyresvärden/fastighetsägaren har alltså tecknat avtal som sedan gäller för alla. Detta är inte någon ovanlig lösning om man ser till exempelvis villaägare som bygger om och hyr ut exempelvis rum och toalett till en student. Ett annat exempel på när frasen erforderlig uppvärmning kan förekomma handlar om när man som musiker hyr en replokal.

Om det står skrivet på detta sätt så bör man titta lite närmare på några detaljer. Vilken typ av värme handlar det om - och måste man kanske sköta vissa bitar själv? Vad innebär erforderlig uppvärmning för hyresvärden - vilken konkret temperatur kan man som hyresgäst räkna med? Det senare får absolut inte ligga under 18 grader och man brukar säga att 20 grader inomhus - speciellt under vinter - är en smärtgräns.

Du har ett sämre förhandlingsläge

Så länge man klargör och reder ut begreppet med hyresvärden så är det sällan någon fara med att erforderlig uppvärmning skrivs in i ett hyreskontrakt. Det finns dock några nackdelar med denna lösning och på längre sikt så bör man kanske snegla åt andra lösningar.

Nackdelar som kan te sig i form av att man betalar för mycket pengar i förhållande till vad man får. Som hyresgäst så har du ingen aning om vad den egentliga kostnaden för uppvärmning ligger på. Du kan inte påverka detta och du kan inte styra vare sig kostnad eller värme. Om det dessutom handlar om exempelvis bredband, telefoni, varmvatten och annat så har du ett dystert läge att förhandla.

Idag kan man, på ett helt annat sätt än tidigare, förhandla och ge sig själv bättre pris och bättre ekonomi genom detta. Det är en sak att ha i beaktning. Är man som person mån om att hitta bästa möjliga priser och gillar att undersöka och förhandla så kanske man ska snegla åt andra alternativ.

Men, å andra sidan. Erforderlig uppvärmning inskrivet i ett kontrakt kan vara ganska lättsamt också. Man har en hyresvärd som sköter allting och som gör detta mot en fast summa. Om man tycker att den summan är fullt rimlig så finns det heller ingen anledning att ändra någonting.

Red ut vad som gäller i avtalet

Vi ska även säga följande: om du anser att ditt hyresavtal är oklart, att det finns luddiga formuleringar och att det finns detaljer som du inte riktigt förstår dig på - något som kan innebära att du blir lurad. Låt en jurist titta närmare på det. Man ska alltid formulera ett hyreskontrakt så att det blir begripligt.

Om inte? Ja, det finns faktiskt något som kallas för In dubio contra stipulatorem /i> och det betyder, något förenklat, att alla oklarheter ska tolkas till nackdel för upprättaren. I ett sådant fall så kan alltså din hyresvärd ha mycket att förlora om du ska välja att dra saken vidare rent juridiskt. Det är er båda till gagn att reda ut vad som egentligen menas med texten i ert hyresavtal.

14 Sep 2020