Vad gör en plattsättare?

Det är dags att renovera badrummet och då kan det vara bra med lite hjälp, även om mycket går utmärkt att göra själv. Vissa uppgifter kräver dock en professionell plattsättare. Läs vidare för användbara tips.

En person som arbetar med att lägga kakel, klinker och mosaik i form av plattor på väggarna i köket eller badrummet kallas för plattsättare. plattsättaren utför sitt arbete både på väggar och golv med olika typer av material. För att få ett snyggt och professionellt resultat krävs det expertis, särskilt om man vill ha ett jämnt och vackert resultat. Självklart kan även lekmän utföra denna typ av arbete, men resultatet kan inte alltid garanteras vara som man tänkt sig. Därför är det klokt att anlita en plattsättare istället.

Viktiga moment inom plattläggning

En stor del av arbetet som plattsättare ägnar sig åt under en arbetsdag är förberedelserna, det vill säga arbetet som utförs innan plattorna ens har kommit på plats. Det kräver noggrannhet och förberedelse för att få ett optimalt resultat när plattorna väl är på plats. Om ytan där plattorna ska sättas är ojämn eller skadad på något sätt kommer de inte att fästa ordentligt, vilket leder till ett osnyggt slutresultat. Man vill att det utförda arbetet ska hålla så länge som möjligt med så lite reparation av kakel eller klinker som möjligt, och därför är förarbetet av yttersta vikt och måste utföras korrekt.

Intresserad av att arbeta som plattsättare?

Är du intresserad av en karriär som plattsättare? Om du tycker att detta arbete verkar roligt och om du är kreativ och händig, då bör du definitivt överväga att utbilda dig inom detta område. Om du är noggrann och strävar efter att uppnå ett vackert slutresultat passar plattläggaryrket dig utmärkt. Som plattsättare kan du arbeta med renovering av badrum, kök eller andra platser där det är behov av plattläggning. Dessutom kan du arbeta inom uppbyggnad av nya bostäder och lokaler. Det är ett varierande arbete där du får möjlighet att träffa olika typer av människor och uttrycka din kreativitet. De flesta plattsättare arbetar inom mindre företag, men kanske är du sugen på att starta ditt eget företag inom plattläggningsbranschen?

7 Aug 2023