Var kan jag hitta inspiration till min trädgård?

Var kan jag hitta inspiration till min trädgård? Drömmen om en grön, mysig, prunkande och inbjudande trädgård ligger högt upp på många villaägares önskelista. En dröm som emellertid kan kollidera med det faktum att man saknar kunskap, gröna fingrar och - kanske framförallt - inspiration. Hur ska man göra, hur får man ideér och hur kan man förverkliga dessa? Vi ger några tips.

Vad gäller gröna fingrar så är det få som har ynnesten att födas med sådana. Det handlar istället om träning och om kunskap. Hur växer växter, var trivs de, vilka passar med varandra och i vilken typ av jord kan man få fram viss typ av vegetation. Det handlar om lärdomar och i och med att många villaägare är nyblivna sådana så kan vi egentligen bara säga grattis. Du har en rakt igenom spännande resa framför dig gällande sin trädgård; en resa som kommer att kantas av några felbeslut, några allmänna malörer och ett hårt jobb men kanske framförallt av väldigt, väldigt trevliga stunder. Det är roligt att jobba med en trädgård sett till att resultaten visar sig väldigt snabbt (beroende på vad man odlar såklart).

Kunskap och gröna fingrar går hand i hand. Frågan är hur man gör med den rena inspirationen? Om man inte är uppväxt med växter och med arbete i en trädgård så kan det vara svårt att se hela bilden och den fulla potentialen i den trädgård man nu har. Vi tänkte därför rada upp några inspirationstips som kan ta dig en bra bit på vägen.

Vilstol i grönskande liten trädgård

Tidningar, internet och trädgårdsland

Om man ska ge några konkreta tips kring ren inspiration så är ett väldigt bra första steg att besöka en trädgårdsmässa. I Stockholm så anordnas den varje år i Älvsjö och där presenteras nyheter både vad gäller verktyg, utrustning och växter. På mässan sker även föreläsningar och man kan även som gäst delta i workshops. Det är något som föder intresse och som dessutom ger en chans att knyta nya kontakter. Med det sagt så kommer några fler tips:

  • Besök trädgårdsland. Personalen på ett trädgårdsland har ett genuint intresse och i och med detta också en gigantisk kunskapsbank gällande trädgårdar. Här kan du få konkreta tips om vilka växter som fungerar, vilka som passar bra ihop och vilka du ska undvika. Man kan även få fina tips som nybörjare där man kanske väljer växter som ger en snabbare belöning i form av att de är enklare att sköta.
  • Titta i tidningar. Trädgården är intressant för många och det har - precis som med inredning - skapat flera kanaler där man kan ta del av olika tips, små knep och ritningar för exempelvis blomlådor och andra detaljer som kan ge trädgården det där lilla extra, det unika som skiljer den från dina grannars. Ta gärna en titt på ditt lokala bibliotek och ta del av deras utbud.
  • Använd internet. Folk idag är bättre på att dela med sig. Gällande inspiration för en trädgård så finns det massor av bloggar, det finns magazine - tidningar online - och det finns flertalet företag som använder internet i sin marknadsföring. Sök runt lite och du kommer garanterat att hitta det du söker.
2 Oct 2019