Vatten och avlopp

Som husägare vet man att det är mycket man måste hålla reda på. Man kanske måste måla om huset, byta ut trasiga takpannor eller täta plåttaket, för att förhindra läckor, renovera det gamla badrummet med mera. Måla om och tapetsera invändigt gör man med jämna mellanrum när åren går. 

Hur fungerar den gamla värmepannan? Hur ser det ut i källare och på vinden? Verkar det vara något fuktangrepp eller dålig lukt? Det kanske är dags för en fin träaltan när våren kommer. 

Det mesta klarar man om man inte har tummen mitt i handen och med lite hjälp. Men hur ser det ut med vatten och avlopp?

Se över villans vattenledningar

Det är inte helt lätt med vatten och avlopp i det egna huset. Blir det fel kan det kan det bli vattenläckor och fuktskador, något som kan bli mycket kostsamt. De enklare problemen med stopp i handfat och diskhon är lätt fixat. Men vad händer när det blir stopp i vattenledningar eller läkage?

Om man vid stopp i avloppet avlägsnat smuts och hårrester, men fortfarande inte fått fart på avloppet, behöver man vidta åtgärder. Det kan ha fastnat föremål eller avlagringar och smuts i stammarna och rören. Man känner då ofta avloppslukt. 

Ta in professionell hjälp

Det finns många kompetenta företag med stor expertis inom vatten och avlopp. Kontakta en erfaren rörmokare eller stamspolare. De kan även gå igenom husets rörsystem i förebyggande syfte för att säkerställa rörens status för att slippa framtida tråkiga och kostsamma problem.

Det finns olika sätt att åtgärda stopp i avlopp eller dålig lukt i stammar och vattenledningar. Man kan gå in med fina kameror och undersöka statusen och se om det fastnat lösa föremål som spolats ned. Om det är gamla rör och stammar kan dessa ibland behöva bytas ut eller rengöras grundligt från smutsavlagring eller rotangrepp. Detta är som det låter ganska kostsamt, men det finns betydligt billigare alternativ.

Olika metoder att rensa stammarna

Man kan till exempel genomföra en så kallad relining där man sätter in ett skyddande innerrör i det befintliga röret. Men ofta räcker det med en stamspolning. I dessa fall spolar man rent rören med en kraftigt högtryck med speciella maskiner. Det är väldigt effektivt och de gamla rören blir som nya igen. Och det är skönt och tryggt att veta att rören är hela och rena och kommer fungera bra lång tid framöver.

Det är också bra att veta att man kan använda sig av ROT-avdraget, som gör att 30% av arbetskostnaderna dras av, med maximalt 50 000 kronor. Företaget brukar sköta all administration med skatteverkat och du behöver bara betala slutfakturan där ROT-avdraget redan är avdraget.

 

27 Jan 2019