Viktigt med isolering för att spara energi

Du vet väl att var och en av oss i Sverige lever som om vi hade tillgång till resurserna från 4 jordglober varje år? Det har vi ju inte. Med tanke på det är det verkligen på tiden att vi anpassar vår livsstil till hur det egentligen ser ut; att vi inte ska leva slut på de resurser som denna neda jord som vi har tillgång till. Det kan ju inte vara möjligt att vi, i denna generation ska leva slut på de resurser som denna jord ger; detta smycke i universum med syre och livsvillkor som gör det möjligt för oss människor att andas och leva. Så om vi ska ställa om så att fler än vi, i vår generation kan leva, hur ska vi och bör vi göra? Här nämner vi några olika områden som vi bör se över, hur vi gör:

Resor

Hur reser vi? Det mesta utsläppet gäller flygresor och ju längre flygresan är desto större blir utsläppet. 2014 var det sammantagna koldioxidutsläppen cirka 11 miljoner ton, medan de rekommenderade och internationella rekommendationerna ligger på endast 2,3 milijoner ton. Växthusgasutsläpp från bränsle som tankas i Sverige och används till utrikes flyg har ökat med 70 procent mellan 1990 och 2014 och var drygt 2 miljoner ton år 2014. Tyvärr har vi endast tillgång till några gamla siffror vad gäller utsläpp.

Industrin

Många kan känna att när det kommer till utsläpp så är det de stora bovarna som industrierna som ligger bakom det mesta utsläppen. Och att vi, medborgare och privatpersoner inte kan påverka vad de stora industrierna gör. Men det är fel sätt att tänka. Utan oss, som konsumenter, står industrierna slätt. Om vi inte köper de produkter som industrierna tillverkar, kan de inte leva. Så vill vi förändra något, så måste vi konsumera annorlunda. Detta är industrierna mycket medvetna om. De  analyserar ständigt vårt konsumtionsmönster och märker genast om vi förändrar det på något sätt.

Transporter

Hur reser vi dagligen? Väljer vi ett miljövänligt sätt att ta oss fram? Väljer vi tåget framför bilen? Väljer vi gemensamma transporter framför att köra den egna bilen? Väljer vi tåg istället för buss?

Boende

Hur värmer vi upp de hus som vi bor i? Vad gör vi själva för att vi ska få så bra inomhusmiljö som möjligt? Värmer vi upp våra hus med fossila bränslen såsom olja och bensin? Eller har vi ställt om så att vi värmer våra hus med förnyelsebara energikällor? Använder vi oss av bergvärme, solceller? Har vi själva sett om våra hus så att vi inte slösar energi på att värma för kråkorna? Ett sätt att sluta slösa med energi är att se till att isolera hus så att värmen inte sipprar ut på onödigt sätt. Läs om hur man kan isolera hus bättre i Stockholm på: http://www.isoleringstockholm.nu.

26 Sep 2018