Vilket företag sköter din köksrenovering?

Många drömmer om ett nytt kök och idag finns det bättre läge än någonsin att förverkliga dessa drömmar. Dels så har vi ett större urval – i alla prisklasser – och dels så finns det så kallade rot-avdraget tillgängligt och står redo att användas. Man ska veta att rot-avdraget kommit att korrigeras sedan införandet och att det idag inte är lika frikostigt som det en gång var – men det gör fortfarande stor skillnad. Skulle du exempelvis genomföra en köksrenovering i ditt hus i Stockholm så skulle du – tack vare rot-avdraget – kunna dra av 30% av den totala arbetskostnaden, detta med ett årligt tak om 50.000 kronor/år. Tidigare var det hela 50% som gällde, men så ser det alltså inte längre ut.

Dock: det finns några saker som man bör vara medveten om och som kommit som en följd av denna frikostiga skatterabatt. Antalet fuskjobb har skjutit i höjden. Detta inom nästan samtliga områden där Rot-avdraget går att använda – ett stort problem där du som privatperson måste vara på tårna för att undvika att se din köksrenovering förvandlas till en mardröm.

Hur ska du då göra? Ja, det finns några knep som kan ge dig lite bättre odds och som åtminstone kommer att säkra dig från att skriva avtal med de värsta företagen. Innan vi visar vilka så ska vi även säga följande: köksrenovering har vi valt enbart därför att så många vill genomföra just det projektet. Fuskjobb sker även inom andra områden och i andra städer än Stockholm. Oavsett om du ska genomföra en badrumsrenovering, en köksrenovering eller en nybyggnation så kan tipsen vi ska ge vara användbara.

  • Undersök prisbilden. Kontakta så många företag du orkar med och begär in offerter från dessa. En köksrenovering och priset för en sådan kan skilja extremt mycket i pris beroende på vilket företag du kontaktar. Se till att ta bort det dyraste företaget och det billigaste från listan innan du går vidare.
  • Hur ser historiken ut? Kolla med tidigare kunder hur de upplevt sin köksrenovering? Höll företaget tidsplanen, fungerar köket och har det kommit några problem i efterhand. Ring referenser!
  • Finns behörighet? Vid en omfattande köksrenovering så kommer el- och vatten förmodligen dras om. Se till att det företag du anlitar verkligen får göra det som de åtar sig – annars kan det sluta i katastrof.
  • Betalningen? Den ska ske efter avslutat jobb. Många som blivit grundlurade har blivit det av den enkla anledningen att man betalat innan jobbet levererats. Du skulle aldrig boka en köttbit på Willys inför helgen och betala redan på måndagen, eller hur?
3 Oct 2017